Financie Dnes

Web o peniazoch, financiách pre mladých a biznise

Osobné financie

Ako naplánovať svadobnú cestu za málo peňazí

Povedzme si to rovno: svadby sú drahé. Cestovanie je drahé. Dovolenka hneď po svadbe, teda svadobná cesta, romanticky nazývaná aj medové týždne, je tak často úplne na konci zoznamu a mnohí mladomanželia sa k nej prepracujú až po niekoľkých rokoch, alebo sa kvôli nej zadĺžia. Existuje zlatá stredná cesta?

 

 

Stačí sa zamerať na to, čo je naozaj dôležité – vychutnať si novú rovinu vášho vzťahu, vzájomnú prítomnosť a pokojnú atmosféru po hektickom období chystania svadby. Pri plánovaní sa zamerajte na tieto veci:

 

1. Pozrite sa na zúbky číslam

Hneď na začiatku si ujasnite, koľko peňazí ste ochotní investovať do dovolenky a koľko z toho ukrojí svadobná hostina. Máte v podstate dve možnosti. Buď budete rok pred svadbou sporiť všetkými možnými spôsobmi a uskromníte sa, aby ste si dovolenku užili v celej paráde, alebo sa dokážete zmieriť aj s menším rozpočtom a ide vám len o narušenie pracovného stereotypu. Naplánujte si cieľovú sumu a sporte pravidelne – ideálne každé dva týždne. Pokiaľ si chcete vziať pôžičku, popremýšľajte nad tým, kde ste ochotní uskromniť sa po návrate zo svadobnej cesty.

2. Preskúmajte svoje priania

Spoločne si vyberte typ dovolenky, ktorý máte najradšej. Milujete hory, more, mestský ruch alebo výlety za históriou? Ste aktívni a chcete športovať alebo vás láka nádherná pláž, na ktorú vám budú celý deň nosiť drinky a občerstvenie? Alebo chcete vypadnúť úplne od všetkých ľudí a prenajať si tichú chatku uprostred lesa? Zamyslite sa aj nad tým, ako sa budete cítiť po svadobnej hostine.

Aj keď svoju rodinu a priateľov milujete, venovať sa organizovaniu a hosteniu toľkých ľudí je bezpochyby vyčerpávajúce. Možno sa počas dovolenky plnej prechádzok a turistických atrakcií budete cítiť vyčerpaní ako štvaná zver. A kto by chcel zažiť prvé hádky tak krátko po svadbe? Doprajte si aspoň pár dní absolútneho relaxu.

3. Nezáleží na mieste, ale na čase, ktorý spolu strávite

Aj keď nám romantické filmy vštepujú myšlienku, že svadobná cesta je výnimočná udalosť, ktorú zažijeme iba raz počas života a preto by mala byť dokonalá a nezabudnuteľná… V skutočnosti je to iba dovolenka ideálne hneď po svadbe, na ktorej si máte čo najviac oddýchnuť a tešiť sa zo vzájomnej prítomnosti.

Svadobná cesta za málo peňazí

 

4. Autom sa dostanete tam, kam sa iní túžia pozrieť celý život

Rovnako ako vy túžite nakuknúť za veľkú mláku, tak sa napríklad Austrálčania túžia pozrieť na Európu plnú historických pamiatok. Na svadbu ste minuli všetky úspory? Navrhujeme vzdať sa mora a skúsiť nájsť horskú chatu, jazero a neporušenú prírodu. Nebudete odpadávať od tepla, nestretnete sa s preplnenými plážami a vráti sa vám pokojná myseľ.

5. Ide iba o vás

Nepočúvajte mamine pripomienky k svadobnej ceste, ani odporúčania kamarátov a predovšetkým, neberte si k srdcu hororové príbehy o hrozných medových týždňoch, ktoré zažili vaši známi. Iba vy sami poznáte svoje možnosti a určite sa podľa nich rozhodnete najlepšie, ako viete.

obrázky: unsplash.com

 

Redakcia

Redaktor magazínu Financie Dnes. Snaží sa vám priniesť zaujímavé informácie zo sveta financií, úspor, osobných financií a podnikania.