4 tipy ako ušetriť na strave bez toho, aby ste museli jesť iba vifonky

Šetrenie na strave si väčšina z nás predstaví ako prežívanie o chlebe a vode, pred očami sa nám mihne pár záberov z filmu Bedári (či strastiplné opisy z rovnomennej knihy) alebo si spomenieme na svoje študentské – vifonkové – roky. Aj tu však, podobne ako pri chudnutí, platí pravidlo, že aj malá zmena dokáže priniesť želané úspechy. Šetrenie nie je len o obmedzovaní sa a o utrpení. Skúste ísť na to hravo a zdravo, podľa našich tipov.

 

1.     Výzva – vzdajte sa niečoho …

Zapojiť sa do výzvy, v ktorej prekonáte seba samého, je to pravé orechové pre všetkých skrytých bojovníkov. V ideálnom prípade sa do šetriacej výzvy pustíte naraz spolu s priateľmi, bratrancami, sesternicami alebo prastrýkom Eugenom :). A ako bude vaša výzva vyzerať? Pokojne každý týždeň inak. Môžete sa vzdať:

  • kávy a zákuskov v kaviarni,
  • sladkostí,
  • fast-foodu,
  • mäsa,
  • jedla v reštauráciách,
  • značkových produktov – značky obchodných reťazcov bývajú často o čosi lacnejšie ako tie, ktoré nás bombardujú v reklamách.

Ako ušetriť

 

2.     Správne plánovanie – menu na celý týždeň

Pri nákupe zvykneme prihodiť do košíka mnoho vecí len preto, že ich práve máme pred očami, preto je fajn, ak si pred nákupom napíšete zoznam toho, čo si myslíte, že potrebujete alebo čo ste zvyknutí nakupovať. Dobrý plán však môže byť ešte lepší, ak budete postupovať takto: najskôr si napíšte menu na celý týždeň – raňajky, obedy, večere, môžete pridať aj desiatu, olovrant alebo malé občerstvenie. Podľa tohto plánu si napíšte, čo potrebujete kúpiť.

Je lepšie myslieť dopredu ako sa neskôr snažiť spotrebovať potraviny nakúpené v záchvate hladu. Zdá sa vám to náročné? A nebolo vašim cieľom ušetriť? Výhodou tohto systému je, že môžete variť to isté dookola. Ak si pripravíte zoznam na dva týždne, môžete ho využívať opakovane pokojne aj celý rok.

 

3.     Predĺžte životnosť potravín, ktoré ste už kúpili

Pred pár mesiacmi u nás letel do smetného koša melón, na ktorom bola ešte stále dvojeurová cenovka. Vnútri bol úplne prehnitý, čo sme zistili až po rozrezaní, ale aj tak sme mali pocit, akoby sme hádzali do koša peniaze rovno z peňaženky. Podobne je to s mliečnymi výrobkami, ktoré vyhodíte po záruke, s chlebom, ktorý necháte splesnivieť, alebo so zeleninou, ktorá zmäkne a začne hniť.

Premeňte sa na lovca dobrých tipov, ako predĺžiť život potravín. Napríklad, ak máte veľa zeleniny, ktorá už nie je čerstvá a chrumkavá, uvarte z nej karí alebo polievku a zamrazte ich. Neskôr sa potešíte hotovému obedu. V múke sa nevytvoria mole, ak ju po kúpe vložíte na jeden deň do mrazničky (zabijete tak vajíčka škodcov). Chlebu sa najlepšie darí v ľanovom vrecúšku… A takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Bežná slovenská domácnosť vyhodí viac ako tretinu potravín každý mesiac do koša – ak do tohto priemeru nepatríte, blahoželáme vám!

 

4.     Každý tretí deň hostina z lacného kraja

V preklade: nájdite si pár receptov, ktoré sú rýchle, nenáročné na prípravu a každý tretí deň sa uskromnite. Ideálne je pripraviť si rovnaké jedlo na celý deň. Či už to budú zemiaky upečené v šupke s trochou bylinkového masla, bataty so škoricou, mliečna ryža, palacinky, alebo hustá šošovicová polievka. Všetky tieto jedlá vás zasýtia a majú spoločného menovateľa – pripravíte ich z niekoľkých surovín, ktoré sú rozhodne lacnejšie, ako jahňacie kotlety alebo dvojchodové menu v akejkoľvek reštaurácii.

Fotografie: pexels.com